Najlepsze potrawy z grilla
Któż z nas nie lubi zasiąść w gronie najbliższych w przydomowym ogródku i raczyć się pysznościami prosto z grilla? Soczysta kiełbaska z rusztu, przypieczona karkówka, kolorowe szaszłyki – to chyba najbardziej popularne potrawy z grilla, jakie jadamy w sezonie wiosenno letnim.
Dania grillowane są u nas niezwykle popularne. Nadają się idealnie na imprezę w gronie znajomych jak i rodzinną kolację. Bardzo często możemy je jadać zarówno na rodzinnych piknikach, różnorakich festynach, ale również w najbardziej renomowanych restauracjach.
Sposób przyrządzania dań jest bardzo prosty i wszędzie taki sam. Smak potraw będzie natomiast różny, w zależności od dodanych przypraw, dodatków czy jakość poszczególnych produktów.
Warto wiedzieć, że najczęściej wybieramy grillowane dania mięsne chociaż coraz bardziej popularne są w Polsce także grillowane warzywa: cukinia, bakłażan, papryka, cebula.
Na grillu możemy przyrządzić niemalże każdy gatunek mięsa i chociaż pracownicy firmy, jaka jest wypożyczalnia grilli przyznają, iż najchętniej spożywana jest tradycyjna kiełbaska to nie brakuje również fanów drobiu, baraniny czy wieprzowiny.
Idealnie z potrawami z grilla będzie współgrać świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw. Szczególnie polecamy tutaj: sok z selera naciowego.
Potrawy grillowane są zazwyczaj niezwykle aromatyczne a wszystko przez przyprawy. To właśnie one są sekretem wyjątkowego smaku dań pieczonych w ten sposób. Pamiętajmy przy tym, że dużo lepsze dania będą wtedy, gdy zamarynujemy je w ulubionych przyprawach dzień wcześniej, wstawimy do lodówki przykryjemy folią aluminiową. Nie żałujmy przede wszystkim czosnku i czerwonej papryki.