Ciekawostki

Kim jest sommelier?

Wybór odpowiedniego wina w restauracji to kluczowa kwestia wpływająca na smak podawanych potraw. Nie każdy musi znać się na winach, szczególnie z tego względu, że wcale nie jest to takie proste. Na całym świecie wina pochodzą z różnych rodzajów winogron, szczepów oraz regionów. Znajomość wszystkich jest nie lada wyzwaniem. W prawdziwą podróż po świecie win można wybrać się z profesjonalnym sommelierem. 

Sommelier – kto to?

Sommelier to zawód, który dotyczy selekcjonowania win i innych alkoholi. Celem pracy osoby na stanowisku sommeliera jest obsługa gości w lokalach gastronomicznych i winnicach oraz pomoc w doborze odpowiedniego trunku na daną okazję. Sommelier ma wiedzę na temat tego, skąd pochodzi dane wino, jaki jest jego smak, w jaki sposób je podawać, a także, do jakich potraw pasuje najlepiej.

Znawca win ma za zadanie przede wszystkim doradzać. Osoba pasjonująca się winami i pracująca jako sommelier powinna być odpowiednio przeszkolona oraz mieć obszerną wiedzę na temat enologii – czyli wiedzy o winach i sposobach degustacji takich trunków. 

Podstawą w pracy sommeliera jest pasja – dzięki temu można zostać światowej klasy specjalistą w zakresie win i innych trunków alkoholowych.

Czym zajmuje się sommelier?

Osoba na stanowisku sommeliera pracuje najczęściej w lokalach gastronomicznych oraz winnicach, gdzie są przeprowadzane degustacje trunków. Sommelier selekcjonuje i serwuje wina, a także opowiada o konkretnych trunkach, wskazując na ich cechy wyróżniające. Praca sommeliera polega na:

  • tworzeniu karty win i alkoholi dla restauracji,
  • kontaktach z dostawcami trunków,
  • doborze szkła do podawanych win w lokalach gastronomicznych,
  • szkoleniu obsługi restauracji w zakresie doboru wina do potraw,
  • uzupełnianiu zapasów magazynowych,
  • kontroli poprawnego sposobu przechowywania wina.

Można powiedzieć, że profesjonalny sommelier łączy w sobie cechy: kierownika sali, managera, kelnera oraz specjalisty o szerokim zakresie wiedzy o winach i innych trunkach alkoholowych. Niezbędna jest także wysoka kultura osobista, głównie przez wzgląd na stały kontakt z klientem.

Czego można dowiedzieć się od sommeliera?

Sommelier to osoba o szerokim zakresie wiedzy, która jest przekazywana w pewnym stopniu osobom zainteresowanym zakupem wina lub doborem odpowiedniego trunku do dań restauracyjnych. Podstawowy zakres wiedzy sommeliera z zakresu win dotyczy:

  • roku produkcji,
  • szczepów,
  • regionów, z których pochodzą najznakomitsze wina,
  • sposobów serwowania i przechowywania,
  • temperatury spożycia,
  • dopasowania wina do potrawy.

Prawdziwy sommelier powinien mieć ukończone liczne kursy oraz posiadać stosowny certyfikat potwierdzający zdobytą wiedzę i umiejętności. Najważniejsze jest jednak to, aby sommelier był pasjonatem wina. Tylko wtedy można osiągnąć sukces w tej dziedzinie – poprzez zaangażowanie, pasję oraz ciągłe propagowanie kultury wina. Zarobki sommeliera zmieniają się na przestrzeni lat, a najlepsi specjaliści mogą obecnie liczyć na wynagrodzenie rzędu do 10 tys. złotych.