CiekawostkiUsługi

Czym się różni kebab od gyrosu?

Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że kebab i gyros to identyczne potrawy a dzieli je jedynie kraj pochodzenia. Kebab jest daniem tureckim i oznacza przede wszystkim nie tyle potrawę, co sposób przyrządzania mięsa – jest pieczone na charakterystycznym ruszcie i odkrawany w małych kawałeczkach. Mięso może być przy tym różne: baranina, wieprzowina bądź drób. Gyros natomiast to typowe danie kuchni greckiej i różni się od tego tureckiego najczęściej jedynie walorami smakowymi bowiem dodawane są inne przyprawy.

Turecki kebab to esencja kolendry, kardamonu i kminu rzymskiego, ten grecki natomiast podawany jest z dużą zawartością czosnku, papryki i oregano.

Są to dwie tak podobne do siebie potrawy nie bez przyczyny – po prostu historia i wpływy kulturowe Turcji i Grecji tak się przenikają, że odnaleźć można na terenie obu krajów wiele wspólnych czynników, które różnią się od siebie tylko nazwą i detalami natomiast ogół dotyczy tego samego.

Całe szczęście, że nie musimy wyjeżdżać ani do Turcji ani go Grecji, by spróbować tych dań. W Polsce od co najmniej kilku lat kebaby zyskały tak dużą popularność, że budki z kebabami znajdziemy praktycznie na każdym rogu. Co więcej, otwarte są nawet w nocy i łatwo można je znaleźć jeszcze zanim wyjdziemy z domu. Wystarczy wejść na stronę internetową i wpisać w wyszukiwarkę „Kebab 24h Poznań” bądź dowolne inne miasto, by po kilku minutach cieszyć się smakiem tureckiej potrawy tradycyjnej zakupionej najbliżej swojego miejsca zamieszkania.