Jak zachować soczystość mięsa?
Nacinanie mięsa, owijanie do w specjalną folię, zamykanie w woreczkach bądź rękawach to tylko niektóre ze sposobów, jakie kucharze wykorzystują w celu zachowania pełnej soczystości i kruchości mięsa. Nikt przecież nie przepada za zbyt twardymi, nie dającymi się przełknąć kotletami.
W internecie znaleźć można szereg porad, dzięki którym dania mięsne będą zawsze najwyższej jakości. Mówi się, że mięso każdego rodzaju powinno być przez upieczeniem odpowiednio „zapieczętowane”, by nie utraciło naturalnych soków. Najczęściej zaleca się więc jego wcześniejsze obsmażenie.
Okazuje się jednak, że główne czynniki, jakie wpływają na soczystość mięsa to temperatura obróbki cieplnej oraz czas poddawania go procesom kulinarnym tego rodzaju. Im dłużej będziemy je piec czy grillować, tym stanie się bardziej przesuszone i twarde. Na nic zda się dodatkowe „podlewanie” potrawy. Jeśli mięso zaś będziemy podgrzewać w zbyt niskiej temperaturze to cała woda z niego wyparuje, w zbyt wysokiej – mięso z wierzchu się przypali a wewnątrz będzie nadal surowe.
Idealnym rozwiązaniem są dzisiaj piece konwekcyjno parowe. Te wykorzystywane są już powszechnie w dobrych lokalach gastronomicznych i w sumie nie ma w tym nic dziwnego. Dzięki nim można przygotowywać rozmaite potrawy równocześnie, bez ryzyka przeniknięcia ich smaków czy aromatów. Co więcej, jest to ogromne ułatwienie dla kucharzy bowiem piec tego typu można zaprogramować na różne dania – sprawia to, że automatyczne ustawienia pozwalają przyrządzać określone potrawy zawsze tak samo, mięso będzie więc idealnie soczyste za każdym razem.