Szlachetna kawa, czyli kawa ziarnista 100% arabika
Kawa uzależnia. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, walorom aromatycznym oraz efektowi pobudzenia tuż po wypiciu małej czarnej wkrada się na stałe do naszej codzienności. Chcemy więcej i więcej, bo kawa ziarnista 100% arabika taka właśnie jest – pyszna i pozytywnie uzależniająca. W zestawieniu z robustą arabika ma nawet o połowę mniej kofeiny, jest delikatniejsza, a jej ziarna przybierają nieco inny kształt.
Kawa ziarnista arabika – komu przypadnie do gustu?
Arabikę zna i z pewnością lubi każdy. Taka teza wysuwa się na prowadzenie, ale czy faktycznie tak jest? Czy kawa ziarnista arabika jest kochana przez kawoszy? Przez spore grono tak! Jednak jeśli ktoś lubi naprawdę wyrazisty i mocny smak, a do tego ceni moc kofeiny, wybierze robustę. Wracając do arabiki – każdy ją od razu może rozpoznać po… wyglądzie ziaren. Każde pojedyncze ziarno ma pęknięcie układające się w kształt litery S. Ziarenka są podobnych rozmiarów i nieziemsko pachną. Arabikę wykorzystuje się w wielu popularnych sieciach kawiarni. Nie bez znaczenia dla ostatniej wersji smakowej kawy jest sposób wypalenia. Ten sam typ ziaren można przygotować w wersji light, jak i w wersji dark. Będą różniły się smakiem i posmakiem. Kawa arabika organic light to propozycja pełna słodyczy i owocowych nut zapachowych. Pikanteria na najniższym poziomie gwarantuje, że kawa ziarnista arabika będzie odpowiednia nawet dla początkujących. Sklep Puro oferuje ziarna arabiki, robusty, a także mieszanki tych kaw w różnych proporcjach.
Kawa ziarnista organic dark – inne doznania, te same ziarna
Arabika niejedno ma imię. Może być delikatna, może być gorzka i bardzo czekoladowa. Za przykład znacznie mocniejszej w smaku arabiki może posłużyć dostępne w sklepie internetowym Puro kawa ziarnista organic dark. Pikantność i wysoki wskaźnik wypalenia to cechy charakterystyczne dla tej kawy. Nie poleca się jej osobom, które piją mało kaw i nie są choć trochę odporne na kofeinę. Mocno wyczuwalna nuta czekolady zachwyci wymagające podniebienie. To kawa, która dobrze sprawdza się i do deserów, jako dodatek, i do przygotowywania ich – na przykład do tiramisu. Kawa ziarnista organic dark może także stanowić bazę do kaw mlecznych. Doda im nietypowego, wyrazistego posmaku, który uzależni swoją wyjątkowością. Ten rodzaj kawy czasami wykorzystuje się także jako dodatek do deserów lodowych. Słodki smak waniliowych lodów idealnie komponuje się z czekoladową goryczą jednej z lepszych kaw ziarnistych.