W jakich kieliszkach powinno odbywać się picie szampana?
Szampan to bez wątpienia król wśród różnych rodzajów alkoholi. Ten mocno musujący trunek może być pity zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku. Co więcej, to właśnie symboliczną lampką szampana wznosimy toasty.
Szampanem się delektujemy i nie ulega to żadnej wątpliwości. To trunek z wyższej półki, niektóre kosztują naprawdę krocie. Warto więc, by smakować go w jak najlepszej postaci. Szampan przede wszystkim musi być schłodzony, do temperatury 5-9 stopni – w wyższej temperaturze jego smak znacznie się pogarsza a bąbelki nie gejzerują zbyt mocno.
Kielich do szampana ma być wysoki i smukły – jeśli nie mamy odpowiedniego to powinniśmy zakupić, ewentualnie skorzystać z usługi, jaką jest wynajem kieliszków do szampana. W żadnym przypadku nie możemy tego trunku podać w innym naczyniu, to po prostu nie przystoi i tylko zepsuje cały rytuał picia tego królewskiego alkoholu.
Pamiętajmy też, by szampana podawać do odpowiednich potraw. Delektować się nim można przy lukrowanych ciasteczkach. Szampan pasuje też doskonale do ostryg i czarnego kawioru, ale też pleśniowych serów czy owoców – głównie winogron i truskawek. Nie da się jednak ukryć, że trunek ten może być idealny w różnym zestawieniu, równie dobrze można go serwować do mięsa czy kiełbasy. Nigdy natomiast nie należy go serwować do marynowanych ani wędzonych ryb oraz zup wszelkiego rodzaju. Picie szampana to prawdziwy rytuał, który zawsze powinien mieć odpowiednią oprawę.