Biznes

Czy moja branża potrzebuje stacji uzdatniania wody?

Robi się coraz cieplej. Gdy temperatury na zewnątrz rosną, przybywa także pomysłów – jak rodzić sobie podczas upałów w pracy. Nie ukrywajmy, większość z nas spędza sporą część dnia właśnie w pracy. Od lat zaciekle powraca temat prawa do świeżej i czystej wody podczas pracy. Większość pracodawców zdaje się jednak już z tym całkiem dobrze radzić…

Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom wodę lub napoje do picia?

Coraz więcej pracodawców zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie oni odpowiadają za odpowiednie nawodnienie swoich pracowników, podczas gdy ci są w miejscu pracy. Nie ma znaczenia, czy są to pracownicy fizyczni, czy biurowi – każdemu z nich bezpłatnie należy się woda do picia. Gorączkowym okresem jest zazwyczaj sezon letni. Warto więc już wcześniej zastanowić się, jak zapewnić swoim pracownikom coś do picia…

O co tyle hałasu – o dobrą wodę!

Oczywiście nie musi to być wcale woda – równie dobrze sprawdzą się jakieś napoje. Ważne, aby były to napoje przygotowywane z wody o odpowiedniej jakości. Warto tu skorzystać z dostawców napojów, którzy mają higieniczne rozwiązania do uzdatniania wody. Taką technologię posiada firma Veolia Water Technologies (VWT), która dostarcza urządzenia takie jak np. Berkefeld PurBev® – zmiękczacz wody czy system higienicznego uzdatniania wody Veolia PurBev®.

Dlaczego moja branża potrzebuje wydajnego systemu do uzdatniania wody

Firmy z branży spożywczej, a szczególnie z branży napojów, potrzebują skalowalnych urządzeń do uzdatniania, które będą zdolne do przygotowywania wody dla celów spożywczych zgodnie z surowymi normami. Technologie Berkefeld PurBev® to przede wszystkim odwrócona osmoza, zmiękczania, filtracja, ultrafiltracja oraz dejonizacja.

Ważna tu jest to, że te urządzenia są tak zaprojektowane, aby zminimalizować koszty konserwacji i serwisu, a także zapewnić niski całkowity koszt eksploatacji. W branży spożywczej ważny jest także długi cykl czyszczenia i konserwacji, przez co zapewniona jest dłuższa nieprzerywana praca linii produkcyjnej.

Firmy z branży spożywczej stosujące technologię firmy Veolia Water Technologies (VWT) mają zatem zapewnioną wodę o zminimalizowanym ryzyku mikrobiologicznym i optymalnej jakości.